Всяка новост изисква време, за да бъде приета. Някои хора посрещат новостите с отворени обятия, други са по-предпазливи изчакват, наблюдават и пробват, за да изградят собствено мнение, а трети са убедени, че това, което работи няма нужда да се променя.

Виртуалното обучение отдавна да не е новост, но все още много хора го избягват или се отнасят с недоверие към него.

В разгара на пандемията с COVID 19, в условия на извънредно положение, ограничена мобилност и социална изолация, дори и на най-големите противници на “новостта” онлайн комуникация се налага да се обърнат към дигиталните технологии за ежедневна комуникация, работа и даже учене. Добрата новина е, че ученето онлайн не просто е възможно, но и има редица предимства пред традиционното учене в зала.

Важно е да разграничим двата вида учене онлайн – синхронно и асинхронно. Синхронното учене наподобява ученето в зала, т.е. всички участници в процеса се свързват едновременно с аудио-видео връзка, чрез някоя обучителна платформа и ученето става в реално време.

Асинхронното учене е когато обучаемите имат достъп до вече готови материали и ги достъпват, и учат в собствено темпо. Обикновено е предвидена и някаква форма на контакт с “преподавател”, или попълване на тестове, за проследяване на напредъка. Асинхронното учене изисква по-голяма доза самоконтрол и по-малка възможност за взаимодействие с преподаватели, което носи своите минуси. В тази статия няма да се спираме на него.

Нашият опит от последните 8 години е свързан със синхронното учене и в следващите редове сме събрали 7 негови предимства пред традиционното учене.

1. Запазва възможностите на живото обучение

За да може да се възползваме от всички възможности на живото обучение има разработени специални платформи, които дават възможност за стабилна двустранна аудио (и видео) връзка, създаване на общо съдържание, споделяне на презентации и документи, разделяне в по-малки групи за практика, дискусии и демонстрации в голямата група. За да не се загуби вниманието на участниците, всеки е зад екрана на собствения си компютър. Повечето платформи предвиждат и различни форми на невербална комуникация, с различни емотикони или активен чат. Някои от добре разработените професионални платформи са Webex Trainings, Zoom или българската платформа Vedamo.

2. Достъпно от всяка точка на света

Искате да учите, но живеете в отдалечен район, много пътувате или просто нямате възможност да се отделите от работата си за по-дълго време. Това не е проблем. За да учите пълноценно онлайн, имате нужда от стабилна интернет връзка и устройство (лаптоп, таблет или смартфон). Слушалки и микрофон са препоръчителни за повече дискретност и по-ясен звук, но не са задължителни.

3. Пести време

При ученето онлайн, можем да оползотворим всяка минута. Не се налага да губим време в изминаване на дълги разстояния. Също така ограничава възможността да се разсейваме със странични разговори, тъй като участниците не са в едно и също физическо пространство.

4. Пести пари

“Времето е пари!” – по тази логика, спестеното време от т.3 можем да приравним на спестени пари, но не само. Онлайн обучението не налага транспортни разходи, разходи за настаняване, хранене и пр. Дори не е необходим специален дрескод.

5. Постепенно натрупване на знания и умения

Тъй като онлайн обучението не изисква време и средства за пътуване до определена точка, което да осмисля концентриране на учебния материал в 1 или повече учебни дни, материалът може да се раздели на по-кратки обучителни сесии, които да се разпределят във времето. Това дава възможност на участниците да осмислят, изпробват и усвоят всяко ново знание, преди да пристъпят към следващата тема в обучението. Това значително повишава процента на реалното приложение на наученото и превръщането на знанието в умения.

6. Нищо не се губи

За разлика от обучението в зала, където ако човек се разсее или пропусне някой от елементите, няма как да навакса, повечето онлайн платформи дават възможност за аудио-видео запис. Така не само пропуснатата част може да се навакса, но и във всеки следващ момент, обучаемият може да се върне, да прегледа записа и да попълни пропуски или забравени елементи.

7. 100% безопасно

Често се е налагало да убеждаваме потенциални участници в предимствата на онлайн обучението. Сега, в условията на социална дистанция в извънредно положение, онлайн обучението е работещ вариант, който ще ни позволи да не спираме развитието си в момент, когато всичко друго изглежда спряло.

 

Горните ползи са многократно проверении и доказани в сертификационната обучителна програма ПУЛСът на Коучинга, в която от 2016 г. насам в ОНЛАЙН среда сме обучили над 100 професионални коуча, много от които са акредитирани от ICF и развиват успешна професионална кариера.

Станете част от 11то издание на ПУЛСът на Коучинга – онлайн сертификационна обучителна програма и използвайте възможността да придобиете реални коучинг умения, които да използвате професионално или като допълнение в ролите си на лидери, мениджъри, собственици на бизнес, обучители или просто успешни и щастливи хора.

Искате да научите повече за ПУЛС и да усетите коучинг подхода – заповядайте на безплатната демо обучителна сесия – Коучинг имПУЛС. В рамките на 90 минути, напълно безплатно и без ангажименти ще ви запознаем с нашия обучителен подход, онлайн платформата, която използваме, и ще ви подарим практичен модел за водене на успешни разговори, който да можете да приложите веднага. Необходима е предварителна регистрация.

*Мимс и Неда са професионални акредитирани коучове от ICF и дългогодишни обучители. Авторки са на първата българска акредитирана от ICF обучителна програма ПУЛСът на Коучинга, в която от 2016 година насам са обучени над 100 професионални коуча, много от които акредитирани от ICF. Мимс и Неда често се шегуват, че като майки на по 3 деца, не обичат да си губят времето, затова са избрали да обучават ОНЛАЙН.